shandiz
            MUDRA (sanskrita) poate fi definita ca modalitatea non-verbala de comunicare si exprimare proprie constand in gesturi ale mainilor si pozitii ale degetelor, exprimarea exterioara a “determinarii interioare”, sugerand suprematia comunicarii non-verbale asupra cuvantului rostit.
            Multe astfel de pozitii ale mainilor sunt folosite in sculpturile si picturile Buddhiste din India, Tibet, China,Tailanda, Coreea si Japonia, indicand celor credinciosi intr-o maniera simpla natura si rolul zeilor reprezentati.
            MUDRA sunt asadar gesturi simbolizand manifestarea divina. Sunt de asemena folosite de calugari in exercitiile spirituale sau in ritualul meditatiei si concentrarii, si se crede ca genereaza forte care invoca zeitatile.
            Un alt inteles interesant este dat conceptului MUDRA. Dezvaluie secretul celor 5 degete, fiecare deget incepand cu cel mare este identificat cu cele 5 elemente: - CERUL - VANTUL -FOCUL - APA -PAMANTUL.
            Unirea a doua degete simbolizeaza sinteza acestor elemente pentru ca se spune ca fiecare forma din univers este compusa din combinatia unica a celor 5 elemente. Contactul dintre elementele diferite creeaza conditii favorabile pentru prezenta zeitatilor in ritualurile practicate.